Vastagbéltükrözés altatásban (kolonoszkópia)

endoszkópos magánrendelés Székesfehérváron

Fujinon nagy felbontású endoszkópA vastagbéltükrözés egy endoszkópos vizsgálat, amely a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszát belülről tekinti át. A tükrözés segítségével felderíthetők az alsó tápcsatorna azaz a végbél és vastagbél területén levő elváltozások.  A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia) alkalmazható vastagbél polipok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására,  illetve végbél és vastagbél vérzések, és alhasi fájdalom okának felderítésére. A vastagbéltükrözés segítségével idejében eltávolíthatóak  a vastagbél polipok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói. A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel sok mindenkinek ajánlott,  valamint hasi és székelési panaszok esetén szokták az orvosok javasolni.

Klinikánkban a vastagbél tükrözéses vizsgálatokat nagy felbontású, modern endoszkópokkal végezzük el, lehetőség szerint altatásban (mély szedáció). Az altatás több pozitív hatással is bír, ezért minden páciensünknek tanácsoljuk. Erről bővebben is olvashat oldalunkon.

A vastagbéltükrözés előkészülést igényel,  amely néhány napos diétát, valamint a tükrözés előtti napon kímélő hashajtást jelent.

Mire alkalmas a vastagbél tükrözés?

A vastagbél daganatos megbetegedés, az általa okozott halálesetek száma alapján, a második leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. Ennek megelőzésére tökéletes módszer a vastagbél tükrözés, hisz a rákmegelőző állapotból (polip) akár 3-5 év is eltelhet mire súlyosabbra fordul a helyzet. Összességében a lenti esetekben célszerű a vastagbél tükrözését elvégezni:

  • vastagbél polipok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására
  • végbél és vastagbél vérzések, és alhasi fájdalom okának felderítésére
  • vastagbél polipok eltávolítására
  • hasi és székelési panaszok esetén orvosi javaslatra
  • szűrő jelleggel

Mikor javasolt a vastagbéltükrözést altatásban elvégezni?

A vastagbéltükrözés legjobb esetben is kellemetlen beavatkozásnak nevezhető. Fájdalomküszöbtől és anatómia sajátosságtól függően érzik a pácienseink fájdalmasnak a vizsgálatot. Több egészségügyi intézményben végzett felmérés szerint a betegek majdnem harmada nagymértékű fájdalmakról számolt be.

A vizsgálat fájdalmai elkerülhetőek
Intézményünkben a vastagbéltükrözést altatásban végezzük, mely során a páciens semmiféle kellemetlenséget nem tapasztal.

Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során betegeink életfontosságú paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség esetén a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett biztonsági műszerezettség és lélegeztetőgép is rendelkezésre áll. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja, ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti esetleges szövődményeket.

Kitűnő étvágya van, remekül éri magát és éppen ma lett 50 éves? Akkor Ön rendelkezik a vastagbélrák összes jellegzetes tünetével.

Ezzel a szlogennel hívja fel az 50 felettiek figyelmét az amerikai daganat prevenciós társaság a szűrő jellegű vastagbéltükrözés jelentőségére.

Az elmúlt 30 évben a vastagbél rosszindulatú daganatos megbetegedések száma  több, mint 400%-kal nőtt! Igen, a négyszeresére az egy emberöltővel ezelőtti időszaknak. Magyarországon napjainkban évente körülbelül 9000 új vastagbél- és végbéldaganatot diagnosztizálnak, tehát naponta nagyjából 25 beteget. Sajnos ezen megbetegedések közül nagyjából 6000 eset halállal végződik! Viszonyításként: ez egy nagyobb falú teljes lakossága.

Ennek nem kéne így lennie!

Sajnos a vastagbélrák és a vastagbél polip korai stádiumokban egyáltalán nem okoz tüneteket. Amikor a betegnél a vastagbélrák tünetei már jelentkeznek – mint például a fogyás, vérszegénység, láthatóan véres széklet vagy kezdődő bélelzáródás -, akkor általában már késő. A nehezen kezelhető, áttéteket okozó vastagbél daganat már kialakult.

A vastagbélrák az esetek 90-95%-ában jóindulatú daganatokból (vastagbél polip) fejlődik ki. Ez egy meglehetősen hosszú folyamat, akár 5-10 évet is igénybe vehet. A korai stádiumban végzett vastagbéltükrözés a legjobb megelőzési módszer. Kolonoszkópia során a vastagbél polipok nem csak diagnosztizálhatóak, hanem endoszkópos hurok polipektómiával fájdalommentesen el is távolíthatók.  Ezáltal a vastagbélrák kialakulása a rendszeres, 5 évenkénti vastagbéltükrözéssel csaknem teljesen megelőzhető.

JÓ TUDNI
A vastagbéltükrözés szűrő jelleggel 50 év felett 5 évente mindenkinek ajánlott!!

Tekintse meg a megelőzés fontosságáról készült videót!