Polipektómia, azaz a polip eltávolítás

A tápcsatornában elhelyezkedő polypoid megjelenésű jóindulatú daganatok, illetve a nyélinváziótól mentes malignizálódó polipok (úgynevezett insitu carcinomák) rutinszerűen alkalmazott, minimálisan operatív endoszkópos eltávolítási technikája a hurok polipektómia (polypectomia).

Mivel a tápcsatorna korai, rosszindulatú elváltozásai a fent taglalt jóindulatú polipokból fejlődnek ki, ezért a kolonoszkópia során törekedni kell a polipok maradéktalan eltávolítására, melynek leghatékonyabb és legegyszerűbb módja a hurokkal elvégzett endoszkópos polip eltávolítás vagy más néven hurok polipektómia. A hurok polipektomia napjainkban szinte minden endoszkópos laborban rutineljárássá vált.

Polypectomia Székesfehérváron

Polip eltávolítása hurokkal.

Hagyományos hurok polypectomia az esetek körülbelül 5–10%-ában előforduló nem polipoid alakú (úgynevezett lapos adenomák) esetében nem végezhető, mivel hurokkal ezek az elváltozások és különösen azoknak alapja nem fogható be. Az említett lapos vagy széles alapú adenomák endoszkópos eltávolítására fejlesztették ki az endoszkópos mucosectomiát. Ennek a lényege, hogy endoszkópon kivezetett szkleroterápiás tűvel (injektorral) a nyálkahártya alá történő 10–50 ml fiziológiás sóoldatot fecskendeznek be, melynek hatására az elváltozás ki- és előemelkedik. Az ily módon előemelt elváltozást fogazott vagy sodrott hurokkal (úgynevezett lift and cut mucosectomia) vagy az endoszkóp végére applikált rövid műanyag toldalékba történő beszívást követően (úgynevezett cap assisted mucosectomia) az abban elhelyezett kis hurokkal levágva, lehet maradéktalanul eltávolítani.

endoszkópos mucosectomia folyamata

A lift and cut endoszkópos mucosectomia lépései

Az endoszkópos mucosectomia egy viszonylag egyszerű, könnyen elsajátítható, nem túlzottan időigényes és biztonságos módszer, amelynek alkalmazása maximum 15–20 mm-es lapos vagy sessilis jóindulatú elváltozások eltávolítására vált be a mindennapi gyakorlatban.

endoszkopos mucosectomia, cap assisted

Cap assisted technika folyamata.

A mucosectomia hátránya azonban, hogy a 2 cm nagyobb, lap szerint terjedő elváltozások csak több részletben távolíthatók el. Ennek a kiküszöbölésére fejlesztették ki az endoszkópos submucosa dissectiót (ESD), amely leginkább egy endoszkóppal végrehajtott, minimális mértékű sebészeti eljárásként fogható fel. Az ESD alkalmazásával a tápcsatornában lévő 15–20 mm-nél nagyobb, lap szerint terjedő korai daganatos (adenoma, súlyos dysplasiás adenoma) elváltozások,  méretüktől függetlenül, egy darabban kimetszhetőek.

ESD folyamata

Az endoszkópos submucosa dissectio (ESD) lépései

Az alábbi, vastagbéltükrözéssel foglalkozó videónkban megtekintheti a polip eltávolítás különböző folyamatait: