Gyomortükrözés altatásban (gasztroszkópia)

endoszkópos magánrendelés Székesfehérváron

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának (patkóbél) a diagnosztikájában leggyakrabban alkalmazott gasztroenterológiai vizsgálat. A gyomortükrözés alatt az orvos szövettani mintát vesz a gyomorból, melyből a gyomor nyálkahártya gyulladás mértéke és a Helicobacter fertőzöttség is kideríthető. A gyomortükrözés során lehetőség van a vékonybélből való szövettani mintavételre is, mely segíthet az ételallergia és a lisztérzékenység kimutatásban is.

A gyomortükrözés (gasztroszkópia, gastroscopia) alkalmazható:

  • gyomor fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására
  • nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések, és felhasi fájdalom okának felderítésére
  • vérzés csillapítására
  • szövettani mintavételre

A gyomortükrözés során végzett mintavétel nem okoz fájdalmat.

A gyomortükrözés menete

gyomortükrözés altatásban SzékesfehérváronGyomortükrözés során az endoszkópos szakorvos egy flexibilis videó endoszkópot vezet a beteg felső tápcsatornájába. A vizsgált szekciót széndioxiddal enyhén felfújuk a jobb áttekinthetőség miatt. A széndioxid (CO2) a bélfalon könnyedén átdiffundál, így -a levegőbefújással szemben- nem okoz kellemetlen teltségérzetet és szélgörcsöket. Az endoszkóp által közvetített nagy felbontású (HD) képet a belgyógyász szakorvos folyamatosan figyeli. A gasztroszkópiáról készül képeket, a vizsgálati anyaggal együtt átadunk a páciensnek.

Mikor javasolt a gyomortükrözést altatásban elvégezni?

A flexibilis endoszkóp cső levezetése folyamatosan ingerli a páciens nyelőcsövét. Nyelési kényszert okoz benne. Ez igen kellemetlen, egyeseknél fájdalmas érzést okoz. Magánklinikánkon a gyomortükrözés altatásban is kérhető, így a vizsgálat kellemetlenségei elkerülhetők! A fájdalommentes gyomortükrözés minden esetben aneszteziológus (altató orvos) közreműködésével történik. Intézetünkben a gyomor tükrözéseket az endoszkópos vizsgálatokban kiemelkedő jártasságú szakemberek végzik, ultravékony, HD minőségű, korszerű Fujinon video endoszkópokkal (gasztroszkóp).

Azon betegeknél, akik:

  • hányásra hajlamosak
  • érzékeny a garatreflexük (fogmosáskor vagy fogászati beavatkozáskor gyakran öklendeznek)
  • helyi érzéstelenítőszerre való gyógyszerérzékenyeknél (így a garat lokális érzéstelenítése nem lehetséges)
  • vagy egyszerűen csak félnek a gyomor endoszkópos vizsgálatától

célszerű a gyomortükrözést felszínes altatásban végezni. Az altatásban végzett gyomor tükrözéses vizsgálathoz az előzetes konzultációt követően EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek szükségesek.

Az altatásban végzett gyomortükrözés során betegeink életfontosságú paramétereit folyamatosan ellenőrizzük, szükség esetén a szövődmények elhárításához nélkülözhetetlen komplett biztonsági műszerezettség és lélegeztetőgép is rendelkezésre áll. Az altatásban végzett gyomortükrözés alatt az aneszteziológus az altatószert kis dózisban, frakcionáltan (részletekben) és egyénre szabottan adagolja, ezáltal minimalizálva a gyomortükrözés alatti esetleges szövődményeket.

Endoszkópia altatásban Székesfehérváron

Nálunk nem kell heteket várnia egy vizsgálatra! Kedves, mosolygós személyzettel,  rövid előjegyzési idővel, kellemes környezetben, színvonalas ellátással és Európában is elismert endoszkópos szakorvosokkal várjuk szeretettel kedves pácienseinket Székesfehérváron a Budai út 316. szám alatt található Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban!