Fájdalommentes gyomor- és vastagbéltükrözések altatásban

rövid előjegyzési idővel, magas színvonalon és költséghatékonyan székesfehérvári magánklinikán

Gyomortükrözés ára SzékesfehérvárBár az élet egyéb területein is helytálló, de az egészségügyben fokozottan igaz, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb megoldást kínáló intézménnyel fog a legjobban járni a beteg. Sőt!

Intézményünk küldetése, hogy betegeinket a mindenkori lehető legmagasabb szakmai színvonalú ellátásban részesítsük melyekhez orvosainknak a legkorszerűbb orvostechnikai eszközöket folyamatosan biztosítsuk. A hozzánk érkező páciensnek garantáljuk, hogy az országban (és a nemzetközi színvonalat nézve is) a lehető legjobb helyre kerül.

Az alábbi írást azért tesszük közzé, hogy a jövőbeli páciensünk képet alkothasson róla, hogy számára milyen előnyökkel jár, hogy fizetős magánorvosi endoszkópos szolgáltatásainkat igénybe veszi.

Emberi tényező, szakértelem

Egy másik írásunkban már foglalkoztunk a gasztroenterológus orvosok tapasztalatának, szakértelmének a fontosságával. A magánorvosi centrumunkon belül végzett, és külső felmérések is azt bizonyítják, hogy az endoszkópos vizsgálatok sikerességét nagymértékben befolyásolja a tükrözést végző gasztroenterológus szakorvos gyakorlata. A polip felfedezésének aránya egy amerikai tanulmány szerint az endoszkópos orvostól függően akár 16-64% között változhat. A gyakorlatban ez a szám ettől minimálisan eltérhet pozitív és negatív irányban. Tehát könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik szakorvos nem talál polipot a páciensben, addig -ugyanolyan körülmények között- egy másik gasztroenterológus akár többet is.

Intézetünkben saját kontrolling vizsgálataink szerint a komplett vastagbél áttekintési arány (coecum elérése a teljes beteganyagon) 95%, míg az átlagos vastagbél polyp detekciós ráta 55-61%.

polyp detektálási ráta

Országos szinten probléma a tapasztalt, képzett orvosok megtartása, külföldre vándorlásuk visszaszorítása. Büszkék vagyunk rá, hogy gasztroenterológiai központunkban a szakma legjobbjai végzik a vizsgálatokat! Intézetünkben több mint 10 év szakmai és endoszkópos gyakorlattal rendelkező, hazánkban és Európában is elismert, az operatív endoszkópos tevékenységek teljes körében jártas, szakértő orvosok munkaidőben, főállásban állnak betegeink rendelkezésére. 

Endoszkópos specialistaDr. Madácsy László
endoszkópos specialista
Polip detektálási ráta:

Dr Oczella László endoszkópos szakorvosDr. Oczella László
endoszkópos specialista
Polip detektálási ráta:

Dr Szalai Milán endoszkópos specialistaDr. Szalai Milán
endoszkópos specialista
Polip detektálási ráta:

Technikai háttér

Az előbb tárgyalt emberi képesség mellett (polip detektálási ráta) van még egy másik nagyon fontos tényező, ami alapjaiban megszabja egy endoszkópos vizsgálat sikerességét. Ez nem más, mint a vizsgálathoz használt orvostechnikai eszközök milyensége és minősége. A gasztroenterológiai vizsgálatokat végző hazai kórházak és magánklinikák technikai felszereltsége meglehetősen változatos képet mutat. A hazánkban jelenleg használt endoszkópok alig 10-20 %-a nyújt nagy felbontású képet (HD – High definition), továbbá képrögzítésre is csak nagyjából az eszközök 5-10%-a képes. Ezen felül több olyan technikai jellemző is van, amik nagymértékben hozzájárulnak a gyomor- vagy vastagbéltükrözés sikerességéhez. Ilyen például az endoszkóp által ismert színszűrők vagy az optikai nagyítás lehetősége.

A legjobb gasztroenterológus keze is meg van kötve, ha rossz felbontású képet nyújtó endoszkóppal dolgozik, ami ráadásul még a későbbi visszanézés lehetőségét sem biztosítja.


Nagy felbontású endoszkópos rendszerMagánorvosi klinikánk a jelenleg elérhető legmodernebb technológiának számító Fujifilm HD 7000 rendszerrel rendelkezik (BAT – Best Available Technology).

A tükrözéses vizsgálatokat olyan nagy felbontású endoszkópokkal végezzük, melyek alkalmasak a legkorszerűbb elektronikus chromoendoszkópos technikák kivitelezésér. A Fujifilm HD7000 rendszer előnye, hogy olyan lézerfényhez hasonló, 4 monochrom LED lámpa biztosítja a megvilágítást, melyek színkeverési arányát módosítva a polypok detektálása és felszíni struktúrájuk elemzése sokkal hatékonyabb, mint a korábbi technológiákkal. A rendszerhez csatlakoztatott endoszkópokkal a BLI és LCI elektronikus chromoendoszkópia mellett 100x optikai nagyításra is lehetőségünk van.

Számunkra elsődleges, hogy orvosaink képességeit ne korlátozza a technika! Figyelünk rá, hogy lépést tartsunk a világ más részein folyó fejlesztésekkel, ezáltal a legjobb ellátást tudjuk betegeinknek nyújtani.

Minőségi segédanyagok, steril körülmények

Ahogy az orvostechnikai eszközök terén, úgy a felhasznált anyagok tekintetében is törekszünk a legminőségibb, steril, egyszer használatos endoszkópos kellékeket felhasználni.

  • Altatószer: Más gasztroenterológiai klinikákkal szemben mi nem csupán bódítjuk pácienseinket, hanem a hétköznapi értelemben vett altatáshoz hasonló állapotba juttatjuk. Ennek előnyeit elolvashatja ebben az írásunkban. A mély szedációhoz Propofol-t használunk, melynek legnagyobb előnye, hogy sokkal hamarabb kiürül a szervezetből, mint az olcsóbb, Dormicum jellegű bódítószerek. A beteg ezáltal jóval hamarabb visszatérhet a mindennapi életéhez.
  • CO2: A tükrözéses vizsgálatok során a vizsgált bélszakaszt illetve a gyomrot felfújják. Anyagi okokból a legtöbb helyen erre a célra levegőt használnak. Ennek megvan az a mellékhatása, hogy kellemetlen puffadást, görcsöket, bélfeszülést és teltségérzetet kelt, valamint a felfúvódott állapot még sokáig fennáll a vizsgálat befejezte után is. A befújt levegő szélgörcs formájában távozik a páciensből, esetenként igen kellemetlen helyzetekbe hozva őt. Ezzel szemben a széndioxid (CO2) a bélfalon átdiffundál, majd az elhasznált levegővel együtt kilélegezzük. Így az intézetünkben végzett tükrözéseket követően a fenti, negatív tünetektől nem kell tartani.
  • Ténylegesen egyszer használt kellékek: Nyilvánosan elérhető, 2015-ös statisztikai adatok szerint Magyarországon többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetben. Ennek legfőbb oka a nem kellően steril körülmények. Saját gyakorlatunkban igyekszünk az ilyen fertőzések esélyét a lehetőségekhez képest a minimálisra csökkenteni.  Ezért minden esetben szövődmény és kórokozómentes endoszkópos vizsgálatokra törekszünk, melyre garancia az automata endoszkóp fertőtlenítő mosogatógép és az egyszer használatos endoszkópos tartozékok használata.

Reméljük, hogy sikerült némi betekintést nyújtanunk az endoszkópos vizsgálatok mögött álló apparátusról! A fentiek alapján látható, hogy nem mindegy, hogy milyen körülmények között zajlik a tükrözés. Az egészsége és a vizsgálati eredmény megbízhatóságának az érdekében mindig tájékozódjon a kinézett intézményben, hogy ezek a feltételek biztosítottak-e!

Az egészségen nem szabad spórolni! Ha egyszer igazán megromlik, akkor nincs az a pénz, ami már helyre tudja hozni.

Mondogatta mindig édesapám, ha épp félhomályban olvastam a látásom kárára. Azóta többször is igazolta már a tanácsát az Élet. Az egészség olyan kincs, amire egy tudatosan és felelősen gondolkodó ember odafigyel.

Magánorvosi központunk gasztroenterológiai magánrendelés formájában bonyolít le tükrözéses vizsgálatokat altatásban. Várólista nélkül, modern orvosi eszközparkkal és nagy tapasztalatú endoszkópos specialistákkal várjuk a vastagbél vagy gyomortükrözésre váró pácienseinket!