Tükrözéses vizsgálatok altatásban

Endoszkópia magas színvonalon Székesfehérváron!

Magyarországon az állami kórházakon túl több, endoszkópos vizsgálatokat végző magánorvosi intézménnyel is találkozhat a tükrözéses beavatkozás után érdeklődő. A páciens egészsége szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy melyik endoszkópos szakorvost választja. Ebben a kérdésben segítünk eligazodni pár igen fontos tényező körbejárásával.

Tapasztalat

Az endoszkópos vizsgálatokat (gyomor- és vastagbéltükrözés) legtöbbször a tápcsatornában kialakuló rosszindulatú daganatos elváltozások időben való észlelése, eltávolítása érdekében végeznek. Az úgynevezett polipok korai eltávolításával ugyanis megakadályozható a gyomor- és vastagbélrák. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy mekkora gyakorlattal rendelkező gasztroenterológus végzi a tükrözéses vizsgálatot. Egy, az USA-ban végzett felmérésben azt vizsgálták, hogy 20 gasztroenterológus azonos körülmények között, összesen 1.921 végrehajtott gyomortükrözés (kolonoszkópia – colonoscopy) során hány százalékát találta meg a fellehető polipoknak. A végeredmény elég tág határok, 16-64% között mozgott.  A polip detektálási ráta leginkább a vizsgálatot végző gasztroenterológus szakértelmétől, gyakorlatától függ.

Magánorvosi centrumunk endoszkópos specialistái több évtizedes tapasztalatnak, nemzetközi elismerésnek örvendenek.

Elégedett páciensEmberséges bánásmód, megnyugtató környezet

Sokan nem gondolnák, de a gyógyulás szempontjából nem mindegy, hogy milyen körülmények között jut el a beteg az endoszkópos vizsgálatig, milyen környezet veszi körül a beavatkozást megelőzően vagy épp utána. Pedig ez egyáltalán nem mellékes! A philadelphiai Jefferson Orvosi Főiskola berkein belül működő Center for Research in Medical Education and Health Care végzett kutatásokat a témában,  és úgy találták, hogy a pácienst érő pozitív környezet, empatikus orvosok és személyzet bizony előnyösen hat a gyógyulásukra.

Ez nem is meglepő, hisz sokunknak már akkor is összeszorul a torkunk, amikor átlépjük a kórház fertőtlenítőszagú küszöbét. Ezzel szemben magánorvosi központunk nyugodt, családias környezetet kínál. A hozzánk érkező páciens kellemesen, stresszmentesen töltheti nálunk az idejét. Kapacitásunkat úgy kötjük le, hogy minden betegünkre megfelelő idő jusson. Inkább több, mint kevesebb. Az itt dolgozó ápolónők pedig figyelmesek és kedvesek.

Altatás

Egy másik cikkünkben már részletesen taglaltuk az altatás előnyeit az ébren vagy bódításban végzett endoszkópos vizsgálatokkal szemben, így most csak pár mondatban térünk ki rá. A tükrözéses vizsgálatok fájdalomküszöbtől és anatómiai felépítéstől függően sajnos kisebb vagy nagyobb mértékben fájdalmasak. A felmérések szerint a lakosság kevesebb, mint ötödének nem kellemetlen a beavatkozás. Az altatás főleg a páciensnek jelent könnyebbséget azáltal, hogy nem kell a vizsgálat fájdalmait átélnie, de meg kell jegyezni az endoszkópos orvos oldaláról is van pozitív vonatkozása. A beteg teste altatás során ellazult állapotba kerül, így sokkal könnyebben átjárható. Továbbá az ébren lévő páciens fájdalomra adott válaszreakciói az orvost a gyors vizsgálatra ösztönzik. Ezzel szemben altatás során bőven van idő az alapos eljárásra.

Fujinon nagy felbontású endoszkópModern orvostechnikai eszközök

A használt endoszkópos rendszer minősége meghatározó a tükrözéses vizsgálatok során. A legfontosabb paraméter a processzor egység érzékelőjének a felbontása. Ettől függ, hogy mennyire részletes képi anyag fog születni a vizsgálat során. Szintén lényeges, hogy mekkora nagyításra képes a rendszer optikai része. A polipdetektálást és a polip fajtájának a meghatározásában segít a rendszer által ismert színszűrők alkalmazása.

Jelenleg az egészségügyi intézetek nagy részében javarészt kis felbontású, képrögzítésre alkalmatlan endoszkópos rendszerek találhatóak. Klinikánk a legmodernebb, nagy felbontású  (HD) képet továbbító, csúcskategóriás orvostechnikai eszközökkel van felszerelve.

A korszerű endoszkópos rendszerek mellett meg kell említeni a polip eltávolításhoz használt sebészeti vágóegységet is, ami a biztonságos polipektómia alapfeltétele. A magánorvosi centrumunk által használt ERBE VIO 300 D sebészi vágóegység egyedülálló Magyarországon. Többféle vágási móddal (többek között a jelenlegi legmodernebb Endocut metódussal) is rendelkezik, így az endoszkópos specialista az adott polip eltávolításához való legoptimálisabb eljárást tudja alkalmazni. Ez a vágóegység vérzéscsillapításra is alkalmas, mindamellett, hogy a bélfal hősérülési aránya alacsony.

Propofol

Az általunk alkalmazott propofolos mélyszedációs altatás biztonságosabb és jobb eljárásnak számít, mint az egyéb magán gasztroenterológiai intézményekben használt dormicumos bódítás. Az altatószer kisebb felezési idejének köszönhetően a páciens jóval rövidebb idő alatt visszanyeri cselekvőképességét, ezáltal hamarabb élheti ismét a mindennapi életét.

CO2

A tükrözéses vizsgálatok sajátossága, hogy szükséges a belek vagy a gyomor légnemű anyaggal való felfújása. Rendszerint erre oxigént használnak, ami még a vizsgálat után is felfújtság érzetet és kellemetlen  szélgörcsöket okoz. Magánorvosi centrumunk szén-dioxidot használ erre a célra, ami képes a szervezeten belül felszívódni, így nem kelt semmiféle diszkomfort érzetet.

Remek csapat

Egy beavatkozás sikerességében meghatározó, hogy mennyire tud az orvosi csapat az endoszkópos specialista keze alá dolgozni.  Nálunk elsőrangú aneszteziológus orvos, gyakorlott endoszkópos asszisztensek segítik a tükrözést végző gasztroenterológus szakorvos munkáját. Évek óta összeszokott csapattal dolgozunk, ami nagymértékben hozzájárul az általunk nyújtott minőségi ellátáshoz.

Steril környezet

Magyarországi statisztikai adatok alapján több ember hal meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetben. Ennek a legfőbb okai a kellő sterilitás hiánya és az egyszer használatos eszközök újbóli felhasználása. Mi kimagasló figyelmet szentelünk a steril munkakörülményekre és a kifogástalan higiéniára. Luxus környezetben között várjuk pácienseinket!

Rövid előjegyzési idő

A vastagbélrák megelőzésében kulcsfontosságú a polip felderítés és eltávolítás mihamarabbi elkezdése. Ennek tekintetében egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a beteg az endoszkópos szakorvos elé. Klinikánkban nem kell hosszas hónapokon keresztül várakozni. Rövid előjegyzési idővel vállaljuk pácienseink tükrözéses vizsgálatainak az elvégzését.

Azonnali leletkiadás és gyors szövettani eredmények

Nagy figyelmet fordítunk rá, hogy minél hamarabb pontos vizsgálati eredményekkel szolgáljunk. A tükrözéses vizsgálatok után azonnal páciensünk rendelkezésére bocsátjuk a vizsgálat képi anyagát DVD lemezen és kinyomtatva. Továbbá legkésőbb 10 napon belül garantáljuk a szövettani eredmények kiadását.

Belgyógyászati főprofilú magánorvosi centrumunk rövid előjegyzési idővel, nagy tapasztalattal rendelkező endoszkópos szakorvosokkal és modern orvosi eszközökkel várja a gyomor- vagy vastagbéltükrözésre szoruló pácienseit!