Endoszkópia altatásban

az altatásban végzett gyomor és vastagbél-tükrözéses vizsgálatok előnyei

A különböző egészségügyi portálokon többször is előkerül az a kérdés, hogy szükséges-e az altatás a tükrözéses vizsgálatoknál. Mivel az aneszteziológus szakorvos és asszisztens foglalkoztatása, valamint az altatószer felhasználása miatt ez egy költségnövelő tétel, ezért sok beteg az ébrenlétben vagy bódítással végzett gyomortükrözés mellett dönt.

A magán és állami egészségügyben szerzett több évtizedes tapasztalatunk alapján összefoglaljuk a lényegesebb szempontokat, hogy mi miért ajánljuk pácienseinknek, hogy altatásban történjenek a tükrözéses vizsgálatok.

Fájdalom

Az emberek többsége fájdalmasnak vagy kellemetlennek érzi a tükrözést, azonban altatásban semmilyen fájdalomérzet nem keletkezik.

[read more=’Érdekli bővebben a téma? Kattintson ide!’ less=Összezárás]Ahogyan az érzékszerveink hatásfoka, úgy a fájdalomküszöbünk is egyénenként változó. Egyes emberek egy foghúzást is elviselnek érzéstelenítés nélkül, másoknak már egy oltással járó tűszúrás is fájdalmas. A páciensek fájdalomküszöbe, a bélrendszer anatómiai különbözősége miatt maga az endoszkópos tükrözés bonyolultsága és a vele járó fájdalom mértéke is változó lehet.

Korábban több hazai kórházban és intézetünkben is végeztek felmérést az éber állapotban folytatott endoszkópos vizsgálatok betegei között. Az emberek többsége fájdalmasnak vagy kellemetlennek érezte a tükrözést. A felmérésben részt vevőknek alig az ötöde nyilatkozott úgy, hogy nem érzett különösebb fájdalmat, ellenben majdnem minden harmadik ember kifejezetten elviselhetetlen kínokról számolt be. Ezzel szemben az altatásban végzett tükrözések során a páciens semmiféle fájdalmat nem érez.

Fájdalommentes tükrözések Székesfehérváron

A tükrözéses vizsgálatokban részt vevők véleménye a beavatkozás során érzett fájdalom mértékéről.


[/read]

Vizsgálati pontosság és szövődmények

Az érzett fájdalom, diszkomfort érzet több szempontból is hátrányos lehet a vizsgálat diagnosztikai pontosságának a szempontjából. 

[read more=’Érdekli bővebben a téma? Kattintson ide!’ less=Összezárás]Egyrészt a páciens önkéntelenül is reagál az endoszkópra. Ez olyan bemozdulásokat okoz, amelyek életlen képet vagy elégtelen látómezőt  eredményeznek, másrészről pedig nyálkahártya sérüléseket okozhatnak.
Másrészt a tükrözést végző endoszkópos szakorvos, ha látja a páciensen a fájdalmas beavatkozásra adott reakciókat, minél kevesebb fájdalmat próbál okozni, ezáltal a diagnosztikus vagy terápiás beavatkozást a szükségesnél rövidebb idő alatt kénytelen befejezni.

Az altatásban lévő páciens nem ad fájdalmas elhárító válaszreakciókat, így a gasztroenterológus nyugodtan és precízen képes az endoszkópos vizsgálatot lefolytatni.

Tévedés azt gondolni, hogy azáltal, hogy a betegnél a fájdalomérző receptorokat kikapcsolva végezzük a beavatkozást, ennek hatására növekedne a szövődmények száma, mivel így a beteg nem tudja jelezni a túlzott erőltetést. Ellenkezőleg, az ellazult hasban a tápcsatorna sokkal jobban befogadja az endoszkópot, elkerülhetők a veszélyes, hirtelen mozdulatok, ráadásul az endoszkópos orvos pontosabban tudja érzékelni és kontrollálni az endoszkóp feszüléséből a behatolás maximális erejét. Minden olyan klinikai vizsgálat, mely az éber és az altatásos vizsgálatokat hasonlította össze, egyértelműen igazolta, hogy a teljes vastagbél áttekinthetősége nagyobb, a szövődmények esélye pedig kisebb az altatásos endoszkópia során. [/read]

Altatás vagy bódítás

Endoszkópia altatásban Székesfehérváron

A pontosan adagolt, felügyelt altatószer használatának köszönhetően, az endoszkópos vizsgálat befejeztével a beteg sokkal hamarabb nyeri vissza a teljes mentális és fizikális cselekvőképességét

[read more=’Érdekli bővebben a téma? Kattintson ide!’ less=Összezárás]Az endoszkópos vizsgálatok során a beteg komfortjának javítására az éber állapothoz képest többféle szedációs eljárás is alkalmazható.

Az éber szedáció során általában az endoszkópos orvos vagy nővér alkalmaz olyan intravénás nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszereket, mint például a Midazolam (Dormicum), Diazepam (Seduxen), Nalbuphin (Nubain) vagy a Fentanyl.  Éber szedáció során a beteg érzékeli a vizsgálat lépéseit, mindössze -a bódulat miatt- a későbbiekben erre nem emlékszik. Ilyenkor nincs szükség külön altatóorvosra, így nincs is jelen aneszteziológus az endoszkópos tükrözésnél.

A Propofolos mély szedáció során valódi altatószert, Propofolt alkalmazunk kis dózisban a vizsgálat során, melynek hatására a beteg valóban elalszik, de spontán légzése és keringése stabilan marad. A propofolt folyamatosan infűziós pumpával, vagy ismételt kis adagokban juttatjuk be intravénásan. Magyarországon jogszabályban rögzített módon a Propofol adása csak a vizsgálótól független, külön altatóorvosi szakvizsgával rendelkező szakorvos kontrollja alatt lehetséges. Intézetünkben külön altatóorvos és aneszteziológus szakasszisztens figyeli a páciens monitorizált életjeleit (folyamatos légzésszám, vérnyomás, pulzus, vér oxigén szaturáció és EKG monitorizálás mellett), és ezek függvényében dönt az altatószer mennyiségének a növelése vagy csökkentése mellett. A beteg mindvégig a vizsgálat és az egészsége számára ideális egyenletes, felszínes altatásban van. [/read]

Biztonság

Általánosan elterjedt tévhit, miszerint a Propofolos mély szedációval elért altatási eljárás plusz rizikófaktort jelent.

[read more=’Érdekli bővebben a téma? Kattintson ide!’ less=Összezárás]Főleg idős korban, vagy szív és érrendszeri betegségek mellett elvégzett invazív, fájdalommal járó orvosi beavatkozások, mint például az endoszkópia éber állapotban olyan félelmet, stresszt és a stressz okozta megterhelést jelentenek a szervezetnek, amik akár káros következményekkel vagy nagyobb arányú szövődményekkel is járhatnak. Propofolos mély szedációval létrehozott altatás alatt ilyen stressz a pácienst nem éri. Ahogy fentebb már említettük, a beavatkozás során mindvégig jelen van egy altatóorvos és egy aneszteziológus asszisztens, akik folyamatosan ellenőrzik a beteg életjeleit (pulzus, szívritmus, légzésszám, stb). Az esetleges rendellenes életfunkció változás legapróbb jelére is azonnal és nagyobb biztonságban lehet általuk reagálni, mint egy altatóorvos nélküli orvosi csapatban.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a tapasztalatok szerint az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatoknál kisebb a kardiovaszkuláris szövődmények keletkezésének a valószínűsége.[/read]

Összefoglalva a fentieket, elmondható, hogy az altatásban végzett tükrözéses vizsgálatok a beteg számára kevésbé megterhelőek, fájdalommentesek és jobb vizsgálati eredménnyel zárulnak, mint az ébrenlétben történő endoszkópos beavatkozások.

Altatásban végzett tükrözések száma - 63402

Székesfehérvári klinikánk, gasztroenterológiai magánrendelés keretein belül végez endoszkópos vizsgálatokat altatásban. Rövid előjegyzési idővel, modern orvosi eszközökkel és komoly tapasztalattal rendelkező orvosgárdával várjuk a gyomortükrözésre vagy vastagbéltükrözésre szoruló pácienseinket!